Hasse Walli

Hasse Wallia (s.1948) voidaan sanoa Suomen ensimmäiseksi superkitaristiksi. Hasse aloitti rumpujen soittamisen yhdeksänvuotiaana ja jatkoi sitä kahdeksan vuotta. Ensi esiintyminen oli vuonna 1962 ja kolme vuotta myöhemmin rummut vaihtuivat sähkökitaraan. 1966 Hasse liittyi JORMAS -yhtyeeseen, sen ajan suosikkibändiin, kiertäen myös Scandinaviaa.

Vuonna 1967 Hasse teki varsinaisen läpimurtonsa ensimmäisenä Suomessa Clapton-Hendrix -vaikutteisella improvisaatiokitaroinnillaan BLUES SECTION bändissä. Samoihin aikoihin hän oli mukana monissa cross-over bändeissä jazzmuusikoiden kanssa.

Vuonna 1969 Hasse mursi vasemman kätensä auto-onnettomuudessa. Soittaminen jäi vuosiksi, kunnes toinen leikkaus 1973 palautti soittokyvyn.

Hasse oli perustajajäsenenä 1974 suurta suosiota saaneessa PIIRPAUKE yhtyeessä. Modernia folk-musiikkia soittava bändi teki kiertueita Skandinaviassa, Saksassa ja Sveitsissä. Vuonna 1975 bändi julkaisi ensimmäisen albuminsa ("Piirpauke", Love Records, LRCD 148), joka nousi "Konevitsan Kirkonkellot" -hitin myötä TOP-10 listalle. Hassen soittama soolo kyseisessä kappaleessa on klassikko suomalaisessa musiikissa ja kappaletta on käytetty eri yhteyksissä, muun muassa monissa elokuvissa ja dokumenteissa.

Vuonna 1977 Hasse kiinnostui afrikkalaisesta musiikista ja asui kymmenen talvea Senegalissa soittaen paikallisten muusikoiden kanssa, mm. Youssou N'Dour. Hasse toi modernin afrikkalaisen musiikin ensimmäisenä Suomeen sekä Viroon. Hänen 8-henkinen HASSE WALLI & ASAMAAN -bändinsä teki kiertueita Suomessa sekä Ruotsissa 1988-92, käyden myös Lontoossa keikoilla.

Vuonna 1993 Hasse palasi blues-, rock- ja Hendrix -juurilleen ja perusti Power Trio bändin. Hän on myös johtanut Tallinnassa 7-henkistä bändiä nuorien paikallisten muusikoiden kanssa.

Hyvät ystävät, Hasse Walli

http://www.hassewalli.com/