BÄNDI     KEIKAT     YHTEISTYÖKUMPPANIT       MEDIA      GTR-tour
 

JULKAISUVAPAATJulkaisuvapaa 25.1.05
Teksti: Hanna Backända / PTPromotion
Kuva: Teija Mertimo / Mainostoimisto Easymedia

Haastattelut ja media info:Pia Temisevä / PTPromotion
03-2232 010, 0400-622263
www.ptpromotion.net
pia.temiseva@ptpromotion.net


lataa kuva (300dpi/cmyk)

GTRtour – Kolme karismaattista kitarakonkaria kiertueella

Vuosittain toteutettava GTR–kiertue esittelee kolme taitavaa karriäärikitaristia ja on jotain aivan uutta Suomessa. Joe Satrianin ja Stevie Vain G3-kiertueista ideansa saanut GTR muodostuu kolmen erityylisen ja kokeneen kitaristin koplasta: Dave Lindholm, Jartse Tuominen ja Hasse Walli.

Teksasilaistunut Jartse Tuominen vietti viime kesänä lomaansa Suomessa ja mietti mitä uutta hän voisi tehdä. G3-kiertueiden innoittamana syntyi ajatus suomalaiskitaristien omasta kiertueesta. Jartse kertoi ideasta ystävälleen Dave Lindholmille ja Hasse Wallille, ja molemmat innostuivat välittömästi. ”Suomessa ovat kiertäneet niin Leidit Lavalla kuin Mestarit Areenalla, miksei sitten kitaristitkin. Tällaista kiertuetta ei ole nähty täällä koskaan ennen, joten totta kai lähdin mukaan,” muistelee Hasse. ”Hienoa päästä tekemään näin erilaista juttua – ja kitaristien ehdoilla!” tuumaa Dave.

GTR –kiertue käynnistyy 2.2. Tampereelta yökerho Panamasta. Helmikuun aikana se poikkeaa kahdeksalla paikkakunnalla. G3:n mallin mukaan kiertueesta tehdään vuosittainen ja kitaristit Jartsen rinnalla vaihtuvat. Vaikka ensimmäinen GTR on vasta käsillä, Jartsen ajatuksissa pyörivät jo täyttä häkää tulevien vuosien kiertueet ja niillä mahdollisesti nähtävät soittokumppanit.

Jotain uutta, vanhaa, lainattua ja sinistä

GTR –ilta muodostuu kunkin kitaristin omasta puolen tunnin setistä, joita seuraa yhdessä soitettu jamiosuus. Soolo-osuuksissa tullaan varmasti kuulemaan tuoretta materiaalia, kaikilta kitaristeilta on nimittäin valmistumassa uutta tuotantoa. Jartsen neljäs sooloalbumi Time of Change ilmestyy 28.tammikuuta. Hassen seuraava albumi näkee päivänvalon huhtikuussa, eikä sen edeltäjän, Live Crazyn ilmestymisestä ole kulunut kuin puoli vuotta. Myös Dave valmistelee parhaillaan uutta materiaalia.

GTR –konsertit päättävässä herrojen yhteisessä jamiosuudessa tullaan puolestaan kuulemaan muun muassa tunnettujen kitaristi-ikonien kuten Jimi Hendrixin kappaleita. Niin miesten omat setit kuin yhteinenkin osuus tulevat kiertueen aikana elämään kulloisenkin paikan ja tunnelman mukaan.

Kiertueelle valmistautuminen kävi nopeasti, Jartse kun saapui Teksasista Suomeen vasta tammikuun puolivälin jälkeen eikä harjoituspäiviä pidetty kahta enempää. ”Ei tämmöistä hommaa voi juuri treenata. Joka ilta mennään tilanteen ja fiiliksen mukaan”, Jartse kertoo. ”Tässä vaaditaan harjoittelun sijaan kykyä omaksua tilanne nopeasti. Kokemus auttaa aina mutta myös yhteishenkemme ja –soittomme ovat osoittautuneet vallan mahtaviksi”, Hasse sanoo.

GTR ei nojaa vain keulilla oleviin kolmeen kitaristiinsa, vaan myös taustabändissä soittaa oman soittimensa virtuooseja. Bassossa kuullaan Jukka Kampmania ja koskettimissa Pekka Siistosta. Rumpalinpallilla istuu Anssi Nykänen, josta kitaristeilla tuntuu olevan vankka mielipide. ”Siinä meillä on niin hyvä maalivahti!”, hihkaisevat miehet yhteen ääneen.

Yleisöä laidasta laitaan

GTR –keikoille kolmikko odottaa saapuvan kitaramusiikin ystäviä kitaristien henkilökohtaisen fanijoukon lisäksi. Soittajien skaalan laajuuden huomioiden yleisössä on takuulla väkeä laidasta laitaan. Hasse uskoo, että kiertueesta muodostuu todellinen elämys ja piristysruiske niin tekijöilleen kuin kuulijoilleenkin. ”Varsinkin jamiosuudesta yleisö saa saletisti vastinetta rahoilleen. Tässä on mukana kolme niin erityylistä kitaristia, että tavallaan ihmiset voivat samanaikaisesti kuulla kolme eri versiota kulloinkin soitettavasta kappaleesta” aloittaa Jartse. ”Sehän tästä niin mielenkiintoista tekeekin”, Hasse jatkaa. ”Niin, voidaan vaikka varastaa toisiltamme kikkoja”, lisää Jartse naurahtaen ja jatkaa: ”Kyllähän tällaisella kiertueella on selkeä tilaus. Suomessa esimerkiksi myytiin kitaroita viime vuonna enemmän kuin vuosiin. Jenkeissä taas vanhat kitarastarat ovat tulleet vahvasti takaisin.” ”Kyllä mä uskon, että ihmiset osaavat arvostaa tätä”, lisää Hasse.

Idean isä Jartse on paitsi toteuttamassa rakasta suunnitelmaansa, tekemässä sitä kahden nuoruuden sankarinsa kanssa. Daven kanssa he ovat olleet ystäviä jo pitkään. Dave oli aikanaan myös se, joka yllytti Jartsea lähtemään rapakon taakse. ”Sähän se olit, joka sanoi, että mitä sä täällä pyörit, lähde Jenkkeihin katsomaan sikäläiset kuviot.” Hasse ja Jartse eivät olleet tavanneet ennen GTR:ää.

”Mulla on kotona pari Jartsen levyä ja niiden pohjalta voisin sanoa kuten Mauno Koivisto aikanaan: Erittäin pystyvä mies,” tiivistää Hasse. Daven Hasse taas tuntee jo vuosien takaa. ”Olen nähnyt jo 70-luvulla Daven keikkoja. Dave on kitaristina hyvä improvisoija ja uskaltaa ottaa riskejä. Hän on perinnetietoinen ja omaa laajan skaalan, niin kitaristina kuin elämässään. Dave tekee paljon erilaisia juttuja eikä ole jämähtänyt yhteen tunnetuimpaan rooliinsa. Mä olen itse samanlainen, kuuntelen klassista, olen elokuvafriikki ynnä muuta. Elämässä pitää olla monipuolista sisältöä. Ja Davesta haluan sanoa myös sen, että näitä hänen ja mun ikäpolven ukkoja ei enää ole kovin montaa, jotka vielä jaksaa tätä tehdä. Siitä todella iso hatun nosto.”

GTR-keikat ja muuta löydät osoitteesta www.gtrtour.com

Design by Easymedia